Φαντασία , αγάπη και διασκέδαση μπορούν μόνο να χαρακτηρίσουν τις μικρές μας δημιουργίες. Διακοσμήστε μια μικρή γωνιά του σπιτιού σας, αφήστε ελεύθερο το παιδί που κρύβεται μέσα σας, κάντε ένα δώρο στους αγαπημένους σας.

30 Δεκ 2013

Συκώτι με σπαράγγια

Υλικά για 4 μερίδες:
• 500 γρ.φρέσκα σπαράγγια
• 700 γρ.συκώτι μοσχαρίσιο
• 2 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
• λεμόνι
• αλάτι
• πιπέρι

Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 447 Kcal
Πρωτεΐνη: 35 γρ.
Υδατάνθρακες: 14 γρ.
Λίπος: 15 γρ.

Εκτέλεση:
Κόβετε το συκώτι σε φέτες και τις πλένετε καλά. Μόλις στραγγίσουν, τις αλείφετε με λάδι και τις ψήνετε στη σχάρα. Έπειτα, κόβετε το σκληρό μέρος από τα σπαράγγια και τα καθαρίζετε από τυχόν ίνες. Τα ζεματάτε για λίγο σε αλατισμένο νερό και τα ψήνετε λιγάκι στη σχάρα. Τα πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι και τα σερβίρετε με το συκώτι και με λεμόνι.

Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Η συνταγή αυτή λόγω του συκωτιού περιέχει υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες  που αποτελούν τον θεμέλιο λίθο για την αύξηση και ανάπτυξη του οργανισμού και σπουδαία ανόργανα στοιχεία όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και σελήνιο.

Το συκώτι και το σπαράγγι είναι δύο τρόφιμα με πολύ υψηλή διατροφική αξία.

Κύρια συστατικά του συκωτιού αποτελούν οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α και D. Η βιταμίνη Α συμμετέχει στο σχηματισμό της ροδοψίνης (οπτικής πορφύρας), μιας χρωστικής των οφθαλμών που εμπλέκεται στη νυχτερινή όραση, παίζει σημαντικό ρόλο στην κυτταρική διαφοροποίηση και είναι συνεπώς απαραίτητη για το σχηματισμό νέων κυττάρων και παίζει ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της συνοχής του δέρματος και των βλεννογόνων, βοηθώντας στην πρόληψη των λοιμώξεων της μύτης, του λάρυγγα, των πνευμόνων, του ουροποιητικού συστήματος. Προσοχή χρειάζεται να δοθεί η κατανάλωση συκωτιού από τις εγκύους μιας και οι υψηλές δοσολογίες βιταμίνης Α μπορεί να προκαλέσουν γενετικές ανωμαλίες. Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση και τη χρησιμοποίηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από το έντερο. Σε συνεργασία με άλλες ορμόνες (π.χ. καλσιτονίνη) ρυθμίζει τη συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού, καθώς επίσης την εναπόθεση ή την απομάκρυνσή του από τα οστά, προάγοντας έτσι το σχηματισμό των οστών και των δοντιών. Πολύ σημαντική είναι η συμμετοχή της βιταμίνης D στην νευρομυϊκή λειτουργία και σε πλήθος άλλων κυτταρικών λειτουργιών, όπως στην καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ, θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3) και αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ! ! !