Φαντασία , αγάπη και διασκέδαση μπορούν μόνο να χαρακτηρίσουν τις μικρές μας δημιουργίες. Διακοσμήστε μια μικρή γωνιά του σπιτιού σας, αφήστε ελεύθερο το παιδί που κρύβεται μέσα σας, κάντε ένα δώρο στους αγαπημένους σας.

2 Δεκ 2013

Καλαμαράκια κοκκινιστά

Υλικά για 4 μερίδες:


• 8 καλαμάρια των 100 γρ.
• Σκόνη κρεμμυδιού (1/2 κρεμμύδι)
• Σκόνη σκόρδου (1 σκελίδα σκόρδο)
• 3 κουταλιές λευκό κρασί
• 3 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
• 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κόκκους μπαχάρι
• 1 φύλλο δάφνης
• Αλάτι & πιπέρι

Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 270 Kcal
Πρωτεΐνη: 25 γρ.
Υδατάνθρακες: 7 γρ.
Λίπος: 18 γρ.

Εκτέλεση:
Kόβουμε τα καλαμαράκια σε ροδέλες, τα πασπαλίζουμε με αφυδατωμένο κρεμμύδι και σκόρδο και τα τσιγαρίζουμε σε 4 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε  2’ να εξατμιστεί. Προσθέτουμε τον τοματοπελτέ αραιωμένο αρκετά, το μπαχάρι, τη δάφνη, αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε και αφήνουμε να δέσει η σάλτσα (30’ περίπου).  Σερβίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Το κύριο συστατικό της συνταγής, τα καλαμαράκια, αποτελούν ιδανική επιλογή για τις ημέρες της νηστείας και όχι μόνο, αφού μας παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και ελάχιστα λιπαρά, από τα οποία τα περισσότερα είναι τα ευεργετικά ω-3 λιπαρά οξέα. Τα καλαμάρια αποτελούν, επίσης, πολύ καλή πηγή βιταμινών Β2, Β3 και Β12, που είναι υπεύθυνες για τον καλό μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών, για το σχηματισμό των ερυθροκυττάρων και κατ’ επέκταση την αποφυγή αναιμιών. Επίσης, είναι εξαιρετική πηγή σεληνίου (100 γρ. καλαμαριού καλύπτουν το 64% των καθημερινών μας αναγκών σε σελήνιο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ενίσχυση της ανοσοποιητικής και αντιοξειδωτικής άμυνας του οργανισμού μας).
Αξίζει να σημειωθεί ότι η θρεπτική αξία της συνταγής ενισχύεται από την παρουσία του κρεμμυδιού, του σκόρδου και του ελαιόλαδου. Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε, καροτενοειδών και πολυφαινολών. Το σκόρδο περιέχει την αλλισίνη, που διαθέτει ισχυρές υπολιπιδαιμικές, υποχοληστερολαιμικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Από την άλλη, το κρεμμύδι, λόγω των φλαβονοειδών του, έχει αντιβακτηριακή, αντιφλεγμονώδη, αντιαλλεργική, αντιθρομβωτική, αγγειοδιασταλτική και πιθανότατα αντικαρκινική δράση.


ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ! ! !