Φαντασία , αγάπη και διασκέδαση μπορούν μόνο να χαρακτηρίσουν τις μικρές μας δημιουργίες. Διακοσμήστε μια μικρή γωνιά του σπιτιού σας, αφήστε ελεύθερο το παιδί που κρύβεται μέσα σας, κάντε ένα δώρο στους αγαπημένους σας.

7 Οκτ 2013

Καπνιστός σολωμός με καρπάτσιο παντζαριού, horseradish και νεροκάρδαμο




Υλικά για 4 μερίδες:
• 4 μικρά παντζάρια, καθαρισμένα
• ½ λεμόνι σε χυμό
• Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
• 4 κ.σούπας ελαιόλαδο
• ½ κ. γλυκού ξύδι μπαλσάμικο
• 600 γρ. καπνιστός σολωμός
• Ένα μικρό τσαμπί νεροκάρδαμο
• Ένα κομμάτι horseradish 2,5 εκ.

Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 350 Kcal
Πρωτεΐνη: 35 γρ.
Υδατάνθρακες: 5 γρ.
Λίπος: 20 γρ.

Εκτέλεση:
Αφαιρείτε τη φλούδα από τα παντζάρια και μ’ έναν αποφλοιωτή για πατάτες τα κόβετε σε πολύ λεπτές φέτες. Προσθέτετε  το χυμό λεμονιού, λίγο αλάτι και πιπέρι, 2 κ. σούπας ελαιόλαδο, το μπαλσάμικο και αναμιγνύετε.
Σε ένα μεγάλο πιάτο τοποθετείτε τον σολομό. Πασπαλίζετε με κλαδάκια νεροκάρδαμου και έπειτα προσθέτετε τα παντζάρια.  Τρίβετε το horseradish σε τρίφτη. Προσθέτετε το πιπέρι και το ελαιόλαδο.

Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Ο  σολομός είναι μια τροφή με τεράστια διατροφική αξία. Αποτελεί φυσική πηγή θρεπτικών ουσιών και βιταμινών. Είναι πλούσιος σε νιασίνη, παντοθενικό οξύ, ριβοφλαβίνη, βιταμίνη D, βιταμίνες της ομάδας Β (κυρίως Β6 και Β12), σελήνιο και φώσφορο. Είναι χαμηλός σε θερμίδες και σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, δεν περιέχει καθόλου υδατάνθρακες και αλάτι ενώ είναι μία από τις καλύτερες πηγές Ω3 λιπαρών οξέων που λειτουργούν ως προστατευτική ασπίδα σε καρδιαγγειακά νοσήματα, συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερίνης, του διαβήτη τύπου ΙΙ και της υπέρτασης.

Ένα δεύτερο αξιοσημείωτο συστατικό της συνταγής αποτελεί το νεροκάρδαμο. Γραμμάριο προς γραμμάριο, το νεροκάρδαμο είναι μία άφθονη πηγή βιταμινών C, B, K, E, σιδήρου και ψευδάργυρου και γεμάτο από αντιοξειδωτικά όπως λουτείνη, ζεαξανθίνη και κερσετίνη.  Επίσης διαθέτει τις χημικές ουσίες ισοθειοκυανάτες και μπορεί να εμποδίσει την ανάπτυξη του καρκίνου του μαστού αλλά και να εμποδίσει την επανεμφάνισή του σε ασθενείς που έχουν ξεπεράσει το πρόβλημα. Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεια το νεροκάρδαμο χρησιμοποιείται κυρίως για την αποτοξίνωση του οργανισμού καθώς και για την αντιμετώπιση προβλημάτων του αναπνευστικού.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ! ! !