Φαντασία , αγάπη και διασκέδαση μπορούν μόνο να χαρακτηρίσουν τις μικρές μας δημιουργίες. Διακοσμήστε μια μικρή γωνιά του σπιτιού σας, αφήστε ελεύθερο το παιδί που κρύβεται μέσα σας, κάντε ένα δώρο στους αγαπημένους σας.

28 Οκτ 2013

Χοχλιοί με κολοκυθάκια

Υλικά για 4 μερίδες:

• 700 γρ. χοχλιοί
• 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
• 2 κρεμμύδια ξερά
• 2 κρεμμυδάκια φρέσκα
• 3-4 ντομάτες φρέσκες ή κονσέρβα
• 10-15 κολοκυθάκια μικρά
• λίγο μαϊντανό
• αλάτι,πιπέρι


Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 320 Kcal
Πρωτεΐνη: 22 γρ.
Υδατάνθρακες: 13 γρ.
Λίπος: 17 γρ.

Εκτέλεση:
Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε μία λεκάνη, που έχει νερό μέχρι τη μέση, και την σκεπάζουμε με βαρύ καπάκι, προσθέτοντας κάποιο βάρος από επάνω. Τα αφήνουμε μέσα στη λεκάνη για πέντε έως έξι ώρες. Όσα είναι ζωντανά, θα βγουν από το κέλυφος τους. Πρέπει να προσέξουμε να είναι ζωντανά, γιατί ίσως κάποια από αυτά να έχουν ψοφήσει!
Πλένουμε τους χοχλιούς με κρύο νερό. Τους βάζουμε σε  μεγάλη κατσαρόλα με κρύο νερό και απευθείας τους  τοποθετούμε επάνω στη φωτιά. Μόλις αρχίσουν να βράζουν,ξαφρίζουμε καλά και μετά από είκοσι λεπτά περίπου, προσθέτουμε το ξίδι και το αλάτι. Ξαφρίζουμε διαρκώς ώσπου να καθαρίσει το νερό.Ξεπλένουμε με κρύο νερό και στραγγίζουμε καλά τους χοχλιούς σε σουρωτήρι.Με ένα κοφτερό μαχαιράκι κόβουμε το πίσω μέρος τους, έτσι ώστε να καθαρίσει εντελώς. Τα πλένουμε τρεις τέσσερις φορές για να φύγουν όλα τα κομματάκια από τα τσόφλια.
Τηγανίζουμε τα κολοκυθάκια ολόκληρα (δεν τα παραμαγειρεύουμε, πρέπει να "κρατάνε" ελαφρώς).
Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα και τσιγαρίζουμε ελαφρώς. Στην συνέχεια ρίχνουμε τους χοχλιούς και γυρνάμε μέχρι να μπει το λάδι μέσα τους.
Ύστερα ρίχνουμε και τα κολοκυθάκια με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε να βράσουν καλά.
Τέλος βάζουμε την ντομάτα ψιλοκομμένη ή όπως αλλιώς θέλει ο καθένας,αλάτι- πιπέρι και αφήνουμε να βράσει για 5-10 λεπτά.

Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Το κύριο συστατικό της συνταγής είναι τα σαλιγκάρια. Οι τελευταίες έρευνες αναδεικνύουν το κρέας των σαλιγκαριών ως ένας από τους θετικούς διατροφικούς παράγοντες της Μεσογειακής και ιδιαίτερα της Κρητικής δίαιτας. Οι κρητικοί κοχλιοί ήταν εκλεκτό έδεσμα της Μινωικής αλλά και της σημερινής Κρήτης όπου καταναλώνονται περισσότερα σαλιγκάρια, σαν πηγή πρωτεΐνης, από οποιοδήποτε άλλο μέρος του κόσμου. Η υψηλή βιωσιμότητα των κατοίκων της Κρήτης και τα χαμηλά ποσοστά καρκίνου συσχετίστηκαν και με την συχνή κατανάλωση σαλιγκαριών.
Τα σαλιγκάρια παρουσιάζουν αφενός χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και λίπη και αφετέρου υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα θρεπτικά στοιχεία, απαραίτητα αμινοξέα και ευεργετικά λιπαρά οξέα.
Το λίπος των σαλιγκαριών είναι ωφέλιμο, γιατί παρέχει στον οργανισμό τα Ω3 λιπαρά οξέα, τα οποία ο άνθρωπος δεν μπορεί να τα συνθέσει και γι’ αυτό πρέπει να τα λαμβάνει με τη διατροφή του.
Τα Ω3 λιπαρά οξέα είναι πολύ ευεργετικά για την υγεία γιατί παρεμποδίζουν την αθηροσκλήρωση και τη θρόμβωση και έχουν αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις. Το κρέας των σαλιγκαριών αποτελεί καλή πηγή ασβεστίου και φωσφόρου, δυο συστατικών πολύ σημαντικών για την ανάπτυξη των οστών, καθώς επίσης μαγνησίου και καλίου.
Επίσης, αποτελούν μια σημαντική πηγή αμινοξέων και ασβεστίου σε περιόδους νηστείας όπου δεν καταναλώνεται κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα.
Όσον αφορά στα ιχνοστοιχεία, το κρέας τους αποτελεί καλή πηγή σεληνίου (27,4 μg/100mg), παρέχοντας ουσιαστικά το 50% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας που απαιτείται για πρόσληψη από μια ενήλικη γυναίκα (που είναι 50 μg/ ημέρα) και το 1/3 για ένα άνδρα. Το σελήνιο έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες προστατεύοντας από καρδιοπάθειες και καρκίνο (κυρίως του προστάτη), συμβάλλοντας επίσης στη σωστή λειτουργία του θυρεοειδή αδένα και του ανοσοποιητικού συστήματος.

ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ! ! !