Φαντασία , αγάπη και διασκέδαση μπορούν μόνο να χαρακτηρίσουν τις μικρές μας δημιουργίες. Διακοσμήστε μια μικρή γωνιά του σπιτιού σας, αφήστε ελεύθερο το παιδί που κρύβεται μέσα σας, κάντε ένα δώρο στους αγαπημένους σας.

14 Οκτ 2013

Κοτόπουλο με σαφράν και φασολάκια

Υλικά για 4 μερίδες:

• 1 λεμόνι
• 1 ¼ αλάτι
• Μία πρέζα σαφράν
• 2 κ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα μέντας ή δυόσμου
• Αφυδατωμένο σκόρδο
• 3 κ. σούπας χυμό λεμονιού
• 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
• 800 γρ. κοτόπουλο στήθος κομμένο σε κομμάτια πάχους 2,5 εκ.
• 400 γρ. πράσινα φασολάκια για σαλάτα, πλυμμένα και καθαρισμένα
• 2 κ. σούπας ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκου θυμαριού
• 1 κ. γλυκού στέβια
• Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι


Θρεπτική σύσταση ανά Μερίδα:
Ενέργεια: 375 Kcal
Πρωτεΐνη: 45 γρ.
Υδατάνθρακες: 5 γρ.
Λίπος: 20 γρ.

Εκτέλεση:
Τρυπάτε το λεμόνι σε 3 ή 4 σημεία με ένα πιρούνι, το τοποθετείτε σ’  ένα μικρό κατσαρολάκι με 1 κ. γλυκού αλάτι και το καλύπτετε με νερό.  Σιγοβράζετε για 50 λεπτά ή μέχρι το λεμόνι να μαλακώσει. Το στραγγίζετε και το βάζετε στην άκρη.
Εν των μεταξύ, αναμιγνύετε σ’ ένα μικρό μπολ το σαφράν, τη μέντα, το αφυδατωμένο σκόρδο, τη 1 κ. σούπας χυμό λεμονιού, τη 1 κ. σούπας ελαιόλαδο και το 1/4 κ. γλυκού αλάτι. Βάζετε τη μαρινάδα σε μία σφραγισμένη πλαστική σακούλα, προσθέτετε το κοτόπουλο και αφήνετε να μαριναριστεί ενώ ετοιμάζετε τα υπόλοιπα υλικά.
Μαγειρεύετε στον ατμό τα πράσινα φασολάκια για 4 λεπτά και τα αφήνετε στην άκρη.
Μαγειρεύετε το κοτόπουλο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι για 3 με 4 λεπτά την κάθε του πλευρά. Στη συνέχεια το κόβετε σε μπουκιές.
Κόβετε τις άκρες του λεμονιού και το κόβετε στα 2 κατά μήκος. Βγάζετε έξω τον χυμό, το ξεφλουδίζετε και κόβετε τη φλούδα του σε κομμάτια των 6 χιλιοστών.
Σε ένα μεγάλο μπολ, βάζετε το κοτόπουλο, το λεμόνι, τα φασολάκια και το θυμάρι. Σε ένα μικρό μπολ βάζετε το υπόλοιπο του χυμού λεμονιού και τη στέβια, ανακατεύετε με σύρμα χειρός μαζί με το υπόλοιπο λάδι και καρυκεύετε με αλάτι και πιπέρι. Προσθέτετε το ντρέσινγκ στο μεγάλο μπολ, ανακατεύετε και σερβίρετε.

Ο διαιτολόγος σχολιάζει...
Το γεύμα αυτό είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, οι οποίες αποδίδονται κυρίως από το κοτόπουλο, ενώ είναι χαμηλό σε κορεσμένα λιπαρά οξέα και χοληστερίνη λόγω του ότι η συνταγή περιέχει το στήθος του κοτόπουλου.
Υψηλή είναι επίσης και η περιεκτικότητα του γεύματος σε βιταμίνη C λόγω του λεμονιού. Το λεμόνι (ο χυμός του και το ξύσμα) συμβάλλει στο να διατηρούμε την καλή υγεία μας γενικότερα και ειδικότερα ενισχύει τα αγγεία και τα τοιχώματα των κυττάρων.
Συμβάλλει στο σχηματισμό κολλαγόνου, επιταχύνει την επούλωση πληγών, διατηρεί υγιείς τους συνδέσμους, τους τένοντες και τα ούλα, βοηθάει στην πρόληψη και τη βελτίωση των ασθματικών κρίσεων, αποτρέπει τον καταρράκτη και είναι αντιπυρετικό και αντιμικροβιακό.

Το λεμόνι δρα ως αντιοξειδωτικό και έτσι προστατεύει από τον καρκίνο και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει τα συμπτώματα γρίπης και συντομεύει τη διάρκεια μιας ασθένειας. Ακόμα, συμμετέχει στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης και βοηθάει στην απορρόφηση του σιδήρου από τις τροφές. Η φλούδα του λεμονιού περιέχει το σημαντικότατο συστατικό tangeretin, που έχει αποδειχτεί τρομερά αποδοτικό για δυσλειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η νόσος Parkinson.
ΚΑΛΗ ΣΑΣ ΟΡΕΞΗ ! ! !